I vår familj bakas det rätt så ofta cupcakes . Det är dottern som gillar att göra dessa fina konstnäriga bakverk. Hon gillar att använda olika sorterns fyllningar och dekorationer, olika färger och dessutom matcha med snygga pappersformer. Ibland är det ju bara så roligt att testa på nytt och här kommer en rolig idé som jag för ett tag sedan skrev en artikel om i Kuriren nr 9/16. Varför bara ha strössel ovanpå cupcakesen? Det blir mycket roligare om man har strössel både i och ovanpå !
Dessa Funfetti-cupcakes är otroligt enkla att göra och blir bara så fina! De är så färgglada och roliga att dom passar att bjuda på vid vilken tillställning som helst - dop, barnkalas,studentfest, bröllop eller mormors 70-årsfest eller bara om man vill uppmuntra någon med något gott. Det blir en verkligt rolig överraskning när man tar den första biten ur muffinsen och man blir så glad över alla härliga färgklickar man ser. Cupcakesen osar ”kalas” och är en perfekt liten bakelse inför studenten och alla andra kalas i sommar
Funfetti-cupcakes
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
2 dl socker
110 g smör
1 ägg
½ dl yoghurt
1 3/4 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 dl strössel
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Börja med att blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.
3. Smält smör, antingen i micron eller i kastrull. I en stor bunke, blanda smält smör och strösocker. Låt det svalna något.
4. Blanda i ägget, yoghurt, mjölk och vaniljsockret.
5. Ha sedan i mjölblandningen och se till att allt blandats ordentligt.
6. Häll till sist i strösslet och blanda ner det försiktigt så att strösslet inte ”blöder” för mycket.
7. Fördela smeten jämnt i 12 muffinsformar och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
8. Låt bottnarna svalna och gör frostingen under tiden.
Frosting med smörkräm och vanilj
220 g smör, rumstempererat
10-11 dl florsocker (ett helt paket)
½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Börja med att vispa smöret så att det blir fluffigt.
Lägg sedan i vispgrädde, vaniljsocker och en del av florsockret och fortsätt och vispa. Ha i resten av florsockret medan du fortsätter att vispa och när allt är i så fortsätter du att vispa i ca 3 minuter. Frostingen ska bli vit och fluffig.
Frosting med Philadelphiaost och vit choklad
60 g Philadelphiaost
60 g vit choklad
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Vispa sedan den smultna chokladen med philadelphiaosten till en krämig frosting.
Har du ett eget favoritmuffinsrecept som du vill använda, går det naturligtvis hur bra som helst att använda. Om du har ett speciellt färgtema till festen är det skoj att tänka på vilken färgs cupcake-formar man inskaffat samt vilken färg det skall vara på strösslet. Vilken frosting du än väljer att göra kan du smaksätta den precis hur du vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar