21 juni 2018

Meditationskursen slut - Utlottning / Arvonta

Bloggsamarbete


Den fjärde och sista meditationsträffen var förra veckan och nu har jag alltså deltagit i fyra träffar och lärt mig fyra meditationsövningar via nätet. Kursen ordnas av Johanna som driver Tietoisuusakatemia och kursen jag deltagit i var hennes Meditationskurs (Vapaa mieli - Meditaatiokurssi). På träffarna berättade Johanna om hur man kan frigöra sig från onödigt tänkande så att de inte tar upp onödig hjärnkapacitet.
Att observera det egna tänkandet och lära oss att få medvetenhet om tänkandet vi gör och om den egna kroppen, hjälper oss att släppa snurrade tankar och ger oss ett fritt sinne.
Kroppen tänker hela tiden fast vi inte vill det (åtminstone min). Det snurrar tankar, jag planerar och funderar dygnet runt, och känner ibland att jag har svårt att fokusera på det väsentliga.  När vi blir medvetna om att vi är observatörer i den egna kroppen, glömmer vi bort att identifiera oss med våra tankar, vilket i sin tur leder till att sinne till slut lugnar ner sig.


Skrev tidigare om de två första övningarna, Yoga Nidra och att observera sinnet. De två sista övningarna handlade om medvetet tänkande och om att rena sinnet. Dessa två övningar var aningen svårare för mig och kunde i flera repriser konstatera att jag har svårt att bara koncentrera mig på min övning. Tanken är ingalunda att bestämma att "idag måste jag meditera minst 20 minuter" , utan mer om att se när det behövs. Har försökt placera in mina korta stunder så att jag, när jag tar paus från datorjobbet, sätter mig ner eller lägger mig på soffan och gör några snabba meditationsövningar, bara för att lugna ner mig och få huvudet tömt från onödigt tänkande.

Har själv tyckt att dentta sätt fungerat fint. Träffarna på Zoom, fungerar som ett webinar där Johanna berättar om den kommande övningen och där har alla deltagarna möjlighet att diskutera (om man vill, inget måste) och man kan ställa frågor som uppkommit under vckan. Dessutom finns gruppen på en facebooksida, där man även har möjlighet att kommunicera. På FB sätter Johanna också in länkarna till Zoom och till YouTube när övningarna sedan finns att hämta.

Det hela har varit mycket positivt och det har kännats bra att kunna göra övningarna när det passar bäst in i den egna tidtabell, och att jag kan lyssna på dem om och om igen tills jag kan dem. 
Rekommenderar verkligen Johannas kurser till alla som vill lära sig mer om det egna sinnet och lära sig att vara en observerare i den egna kroppen. I denna hektiska värld är det fantastiskt att bara kunna gå in i den egna kroppen för att hitta lugnet.

Men nu.....  ⇓


UTLOTTNING

Nu då , bästa läsare, har en av er möjlighet att få delta i denna kurs helt gratis. 

För att vara med skall du:
1. Klicka dej in till Tietoisuusakatemia, och se under verkkokurssit, utbudet med kurser som Johanna drar. 
2. Skriva ner i kommentarsfältet här på bloggen, vilken kurs som låter mest intressant och berätta gärna även varför.

Eftersom kurserna går på nätet kan du befinna dig precis var som helst i världen för att delta ...👍

Utlottningen håller på t om  15.7

PS!  Kurserna går på finska!

Bilderna tagna på mitt eget meditationsparadis på Kreta   😉

4 kommentarer:

 1. Vapaa mieli -kurssi kuulostaa mielenkiintoiselta. Useinkin pyörittelen mielessä joutavia asioita ja murheita loputtomiin. Jos voittaisin, niin haluaisin vielä harkita, mikä on itselle sopivin. Ensimmäisenä juuri tuo Vapaa mieli.
  postin.tuomaa@gmail.com

  SvaraRadera
 2. Tror att Hengitä hetkeen- kursen skulle vara precis för mig. Håsar omkring stup i kvarten och skulle behöva sätta mig ne och andas bara.... Tänk att man måste stressa hela tiden så.

  Hanna

  SvaraRadera
 3. Tuo Mieli Vapaa olisi kiinnostavaa. Mulla hieman samanlaisia feeliksiä kun sulla....
  Mukavaa alkanutta viikkoa,
  t. Sanna

  SvaraRadera
 4. Vapaa mieli-kursen låter som något för mig! Min hjärna är ofta ockuperad av allt möjligt 'onödigt' som jag funderar och grubblar på..

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...