28 september 2017

Att inreda barnrum

Under sommaren hade jag som skoluppgift att inreda ett barnrum. Det var relativt svårt att få ihop något som kunde växa med barnet och att hitta fäger som passade var inte heller världens lättaste.
När man talar om barnrum tänker man ofta på starka färger och ett utrymme där barnen kan hålla till i hemmet. Beroende på åldern kommer barnet att behöva olika stimulans och i inredningen är det bra att tänka på detta. 

Åt ett litet barn i babyåldern inreder man rummet oftast i en dämpad färgskala eftersom vi tror att deras ögon inte ännu är vana med färger. Det är faktiskt så att babysar utvecklar färgseendet efter bara några veckor. Det första färgerna som de kan se är rött, blått, gult och orange. Så det kan alltså vara kul att ha något föremål i någon av dessa färger hängande ovanför sängen till exempel. 

Ett rum med inte så mycket färger är dock enkelt att förändra då barnet växter. Då är det klara och färgranna färger som gäller. I 4-5 årsåldern får barnen ett så nyanserat färgseende att de kan se olika nyanser av tex lila, brun, beige och turkos. Innan det är det grundfärgerna som gäller. Barnet börjar själv kunna namnet på dem och de inspirerar oftast till roliga lekar och livlig fantasi.

I tonåren blir barnen smått rebelliska och ofta gillar ungdomana att förnya allt. Ut skall allt som har med barndomen att göra och in kommer starka färger, oftast svart och grått. Man hänger upp affischer och man ser på alla sätt att det bor en tonåring i rummet. 

Här nedan har jag satt ihop små bilder på hur det kan se ut i respektive barnrum. Stora skillnader eller hur? Hur har ni just nu barnrummet inrett? Är de nöjd eller skulle du behöva ideér få rummet förnyat?2 kommentarer:

  1. Har två tonårsbarn, dotterns rum är fixat enligt hennes önskemål, väggar i grått :-) Sonens rum är en katastrof, behöver fixas. Färg (grå!) och möbler är redan köpta så nu handlar det "bara" om att hitta tid och ork. Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan Marika, jo, ofta är det ju så att man har planer men man inte riktigt vet hur man skall komma igång. Ni har ju kommit trots allt långt om ni redan har möblerna köpta. Lycka till

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...