18 nov. 2019

Remont på gång - del 1

Bloggsamarbete

Som många säkert sett på instagram, har vi haft ett stor projekt på gång hos mina mamma. I huset har det genomförts bl a en enorm rörremont och i samband med det byttes det ut både kök och badrum. Eftersom jag är utbildad inredare och i utbildningen lärt mig måla, var det en självklarhet att jag skulle hjälpa till så mycket som möjligt.  Tänkte  även att jag skulle berätta lite om hur allt framskred och kanske ge er några goda råd på vägen. 

När rören var bytta och vi fick lov att börja fixa där, var det dags att måla hela lägenheten.  Innan man börjar, är det viktigt att se till att man har de rätta redskapen. Det är också bra att tänka på att jobbet blir lättare ifall de är ergonomiska och dessutom hållbara. 

Innan man påbörjar själva målningen ( i detta fall målar vi väggar och tak ) är det skäl att skydda det som inte skall målas, d v s golv och lister. Detta gör du enklast med skyddsplast eller skyddspapper och målartejp. Med skyddsplast/papper får du enkelt större ytor skyddade och det hålls bättre på plats när det ser till att du tejpar fast det.  Det finns en mängd olika målartejp som alla är bra på sina sätt. Kan dock rekommendera att det lönar sig att använda bredare tejp på lister och annat som enkelt kan komma i beröring med t ex en roller...

När skyddsåtgärderna är gjorda, är det skäl att kolla att väggen är ren. Färgen fastnar oftast dåligt på smuts. Speciellt fettfläckar lönar det sig att tvätta bort innan målningen påbörjas. Kolla även att eventuella skruvar och spikar är borttagna från väggarna och de hål och ojämnheter som skall målas, är spacklade och sandpapprade. Man brukar säga att förarbetet är det jobbigaste och det är faktiskt så. Men när allt är väl förberett, är det enkelt  och roligt att utföra själva målningen. (Ps. Glöm inte att skyddstejpa runt eluttag och strömkontakter). Vi använde oss av spackelverktyg och penslar av märket Anza och CEL som visade sig vara mycket ergonomiska och bra att använda även under längre stunder och har penslar som  lämpar sig för all sorts målning.  




Att välja färg kan ibland vara väldigt svårt och det lönar sig att fråga råd av personalen i målaffären. De brukar vara duktiga på att välja ut den färg som lämpar sig till just det ändamål du har tänkt måla. De kan även ge råd angående material, så som penslar.  Läs även direktiven på målburken du köpt för att få det bästa resultatet. All färger beter sig på lite olika sätt...

Kom även ihåg att det är viktigt med bra belysning. Om du inte har tillgång till en industrilampa, är det skäl att måla under dagtid när det är som ljusast så du ser ditt resultat i dagsljus.  

Oftast målas man även värme-element och tak i samband med att väggar målas. Kom ihåg att det även finns specialverktyg för dessa ändamål.  Se till att du kan vädra utrymmet ordentligt efteråt, kan vara bra trots att de flesta inomhusfärger nuförtiden inte luktar starkt.

Om du skall måla både väggar och tak, börjar du med taket. När man målar tak kan det nämligen stritta och droppa lite grann. Förutom att det gäller att ha skyddat golv, rekommenderar jag att du har skyddsglasögon, eftersom det känns, om du använder roller,  lite som om det skulle småregna. En keps på huvudet sparar dig även från att få färg i håret 😅.

Börja med att måla ytan närmast väggen med pensel då den är svårt att komma åt med roller. För att slippa skarvar ska du alltid måla i ljusets riktning, det vill säga måla från fönstret och in mot mitten. Finns det flera fönster i rummet så utgår du från det som har mest ljusinsläpp. Måla hela taket vid samma tillfälle så det blir en jämn yta. Tänk på att alltid följa torktiderna på färgburken.

Under vårt målarbete använder vi produkter så som olika sorters lackpenslar som tar med mycket färg vilket gör att du inte hela tiden behöver nå målpytsen,  en lång vinkelpensel, för området bakom värme element och uppe vid taket, förlängningsskaft för att måla tak och väggar, stålspackel med ergonomiskt grepp för allt som skulle spacklas (dessa har ett sk hammarhuvud, perfekt att hamra in spikar med)




När målarbetet är slutfört, är det viktigt att överbliven färg sorteras korrekt.  All målarfärg räknas som farligt avfall och får aldrig spolas ut i avloppet. Därför ska all överbliven målarfärg sorteras som farligt avfall och lämnas till återvinningscentral - det gäller också vattenlöslig, miljömärkt och ekologisk färg. All färg innehåller nämligen ämnen som är mer eller mindre skadliga för avloppsreningsverket och miljön.Vattenlöslig färg innehåller bland annat konserveringsmedel som är farligt för vattenlevande organismer.

Tänk på att det inte alltid lönar sig att spara på färg som blivit över samt diverse verktyg. Oftast sparar man både tid och pengar genom att påbörja nästa målarprojekt med rena verktyg och ny färg. 


Använd stege och långa hjälpskaft så du på ett mer ergonomiskt sätt kan måla


Att måla är ett verkligt belönande jobb eftersom man genast ser vad man åstadkommit. Ibland gäller det kanske att enbart få ett nytt fräscht lager på den gamla färgen, men ifall du vill ha en helt annan färg på väggarna i ditt hem, eller kanske bara pigga upp rummet/utrymmet med en sk fondvägg, skall du inte vara skraj att påbörja projektet. Det är både enkelt och roligt att måla när du förbereder ditt projekt på bästa möjliga sätt. 

Nästa inlägg "Remont på gång - del 2", kommer även att publiceras under veckan, så håll utkik. I den andra delen får du se och läsa, hur vi målar om några möbler samt lite mer bilder från det färdiga nyrenoverade hemmet.

Ha en fin dag,

Lotta

Inlägget är gjort i samarbete med C.E. Lindgren och produkterna är en del av samarbetet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

JAG FLYTTAR

 Tar mitt pick och pack och flyttar över till nouw.  Samtidigt byter bloggen namn till Vintage home Du hittar mej i fortsättningen på  www.n...