21 apr. 2015

Handsydda mattor från Nepal

För ett tag sedan blev jag kontaktad av Emilia från HuopaPalloMatto som undrade ifall jag var intresserad av att visa er, mina läsare, dessa härliga handsydda mattor som görs i Nepal. Efter att jag kikat lite närmare på deras hemsida och sett mattorna och hela historien bakom dem , var det en självklarhet att dela med mej av dem till er också. Dessa mattor görs av 100 % ull Eftersom ullen inte är behandlad med några som helst giftiga ämnen , lämpar de sig perfekt även i barnrum.



Making-A-Felt-Ball-Rug%20%281%29.jpg



 



HuopaPalloMatto.jpg



 



Två små fabriker har öppnats i Katmandu till vilka man anställt kvinnor som bor på gångavstånd. Hantverkarnas arbetstider är flexibla och de förtjänar 2-3 gånger mera än vad genomsnittskvinnan i Nepal förtjänar. Pga detta kan dessa kvinnor leva ett rätt så hyfsat liv och har möjlighet att låta barnen gå i skola. En stor del av dessa kvinnor har aldrig själva fått gå i skola och är nu lyckliga och stolta över att få göra dessa mattor. Att göra bollarna och mattorna är ett tungt jobb men det uppskattas eftersom många av dem gör arbetet tillsammans med goda vänner eller släktingar. En del av kvinnorna kan även jobba hemifrån och har då möjlighet att jobba trots att de har spädbarn.



FeltBallRug57jpg.jpg



 



Funderar du på hur bollarna görs? De nepalska kvinnorna rullar försiktigt den våta ullen till små bollar med hjälp av tvål. Sedan sköljs bollen med vatten tills den börjar krympa och är färdigt tovad. Proceduren görs flere gånger ända tills man fått rätt antal bollar . Efter att de torkat i solen är de klara att sys i hop. Denna process tar väldigt lång tid eftersom det är ett noggrannt jobb. Varje filtbollsmatta sys ihop av minst 3000-4000 tovade bollar. Vilket jobb alltså! På varje matta finns hantverkarens namn och på HuopaPalloMattos hemsidor finns foton på alla hantverkare och således kan du skicka ett tackmail till just den kvinnan som gjort din matta. Uppskattas säkerligen.



 



Bettina-Holst-Blog-Sofakompagniet-Kuglet



Mattorna kan göras både runda och rektangulära och jag börjar sakta längta efter en vit en eller en grå . Tänk att ha sådana härligt mjuka och söna mattor vid sängen;)). Att ha en matta inte likadan någon annan har skulle vara underbart : och att ännu veta hur den är gjord och vilket enormt hantverk som ligger bakom dem, vore fantastiskt. Det finns 65 olika nyanser att väja emellan så din matta kan faktiskt se precis ut som du själv vill. Kolla på den vita mattan på bilden - med endast EN röd boll - kul va.



FeltBallRug64jpg.jpgFeltBallRug54jpg.jpg



 



HuopaPalloMatto koostuu sadoista käsinhuovutetuista villapalloista joita tekee joukko nepalilaisia naisia. Suurin osa naisista eivät koskaan ole sanut käydä koulua mutta tämän työn ansiosta he voivat elää hiukan paremmin ja voivat viedä omat lapsensa kouluun. Jokaiseen mattoon tulee 3000-4000 palloa joten työ on kova .  Jos itse haluat huopapallomaton vaoit sen itse suunnitella ; värejä on jopa 65 ja saat maton ihan missä koossa vain. Pyöreä tai neliskulmainen. Lisää näista ihanista matoista voit lukea täältä !



Om du vill läsa mer om dessa härliga mattor kan du göra det HÄR.



 



Ha en fin dag,



Lotta



 



Detta inlägg är ett bloggsamarbete med HuopaPalloMatto.com 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

JAG FLYTTAR

 Tar mitt pick och pack och flyttar över till nouw.  Samtidigt byter bloggen namn till Vintage home Du hittar mej i fortsättningen på  www.n...