22 dec. 2018

22.12 Min godaste Dadelglöggkaka

Varje jul har jag som tradition att baka en exceptionellt god dadelglöggkaka.
Ser varje år fram emot det. Huset doftar gott nästan varje dag. Mysljus och glögg på sidan hör till. Har aldrig gett ut receptet förr men nu vill jag att ni skall få det. Det som gör degen annorlunda är givetvis glöggen, men det viktigaste är nog farinsockret, som sätts i stället för vanligt strösocker. Ibland lägger jag till även lite kanel för att ge den "det där lilla extra kicket ". Fast det är en gåva som är likadan varje år är den en mycket efterlängtad sådan. Här kommer receptet:

Joka joulu minulla on tapana leipoa tämä erityisen hyvä taateliglögikakku.
Odotan joka joulu että saan leipoa tämän kkakun. Silloin koko koti tuoksuu ihanalle.  En ole ikinä jakanut tämän reseptin mutta nyt haluan että saatte sen! Se mikä tekee taikinasta hieman erikoisempi, on tietenkin glögi, mutta tärkein aine on fariinisokeri, joka laitetaan sokerin tilalle.
Joskus laitan myös ripauksen kanelia jotta kakku saisi pienen ekstra sävähdyksen. Vaikka tämä onkin kakku jolla melkein joka vuosi yllätän ystäviäni, se on aina yhtä odotettu. Tässä tulee resepti:


DADELGLÖGGKAKA
Taateliglögikakku

( 25 bitar )

1 paket (250g) kärnfria dadlar / taateleita
3 dl mörk glögg/ tumma glögi
175 g smör/ voita
1½ dl farinsocker/ fariinisokeria
1 burk Bulgarisk mat-joghurt/ ruokajoghurt
6½ dl vetemjöl/ vehnäjauhoja
3 tsk bakpulver/ leivinjauhe

Koka dadlarna mjuka under lock, rör om den heta dadelröran, smör och farinsocker. Rör om tills smöret har smultit. Tillsätt matjoghurt och de torra ingredienserna i den aningen svalnade blandningen. Häll degen i en smord och bröad 1,8 liters form. 
Grädda i 175 grader ca 60 minuter.
Täck eventuellt över kakan i slutskedet av gräddningen.

Keitä taatelit kannen alla pehmeäksi, sekoita taatelisekoitus, voi ja fariinisokeri. Sekoita kunnes voi on sulannut. Lisää ruokajoghurtti ja kuvat ainekset hieman haaleaan sekoitukseen. Kaada taikina voideltuun 1.8 l vuokaan.
Paista 175 astetta noin 60 minuuttia.
Peitä mahdollisesti vuoka paistoajan loppupuolella.

God Jul & Hyvää Joulua

-Sara-
Instagram: senjorag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...