7 sep. 2017

Funderar du på sänggavel?

Bakom de flesta sängar ser man en sänggavel. En sänggavel  är skön att luta sig mot och gör att sovrummet ser mycket ombonat och välplanerat ut. Det kan ibland vara svårt att välja hurdan gavel man skall välja eftersom utbudet är rätt så stort. Vilket material, med eller utan mönster, vilken färg? Dessa frågor står alla inför när man planerar att skaffa en sänggavel till det egna sovrummet. En sänggavel av t ex järn ger en romantisk och lantlig känsla men passar fint också i barnrummet.

Bild: Ellos

Att ha en sänggavel i trä är för tillfället rätt så pop. Många testar på att göra en alldeles själv av överblivet virke, gamla dörrar eller lastpallar. Vilken sort av trä du väljer har inverkan på känslan i rummet.

Bild: Norrgavel

Om du gillar rotting, kan du vara säker på att detta material även passar fint som gavel åt sängen. Rotting är ett härligt naturmaterial som ger en mycker trevlig och hemtrevlig känsla. Ger även en smått romantisk och lantlig känsla till rummet.
Bild: Ellos


En gavel som är stoppad och har isydda knappar, ger ett lyxigt intryck. 
Bild: Sköna Hem

Ifall du gillar ljust och luftigt kanske det passar med en ljus sänggavel som är klädd i ett snyggt linnetyg. Ser fint ut samtidigt som den inte sticker ut så väldigt bland den övriga inredningen i sovrummet. 

Bild: Archer Interiors

En inbyggd gavel kan bli ett kul element i ditt sovrum. Fixa så du samtidigt får lite extra förvaringsutrymme t ex med en övre kant som kan öppnas (här kan man förvara extra dynor eller filtar..). Samtidigt får du en snygg tavellist där du kan sätta bilder på familjen eller kanske en blomma, böcker eller en lampa.

Bild: Roomin
Men alltid behöver man inte ha en  gavel för att man skall få en "huvudända". Vi hade tidigare en gavel men ersatte den med en fin väggdekal. Problemet med en sådan är kanske att man ifall man flyttar på sängen så följer inte dekalen med. Hos oss är det inget problem, för så länge vi sover i detta rum kan inte sängen vara på annat ställe. Även en gavel av ett fint tyg, kanske med vackert mönster eller med en stor bild, fungerar fint som huvudgavel.


Har du ideér på andra "gavlar" förutom de redan nämnda?

En bra regel när man söker rätt gavel är att ju högre din säng är desto högre skall gaveln vara för att se bra ut i rummet. Om du vill ha ett modernt intryck i sovrummet passar det med en gavel som är lite bredare än vad din egen säng är.



2 kommentarer:

  1. En sänggavel kan vara både snygg och praktisk samt att man kan använda sin sänggavel att luta både kuddar och sig själv mot. Lutar man sig mot direkt mot en vägg kan det lätt bli fetfläckar på tapeter m.m. så det kan vara lugnande med en sänggavel som skydd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Palle!
      Du har så rätt, det blir verkligt snabbt fettfläckar på vägg eller tapet- så här skyddar en sänggavel bra (och bra förståss om gaveln har en löstagbar huva...).
      Ha en fin fredag och ett skönt veckoslut!

      Radera

JAG FLYTTAR

 Tar mitt pick och pack och flyttar över till nouw.  Samtidigt byter bloggen namn till Vintage home Du hittar mej i fortsättningen på  www.n...