onsdag 17 maj 2017

Hur är det med dina gardiner?

Hur är det med dej och gardiner? Sitter och funderar på våra vardagsrumsgardiner som jag skulle vilja byta. Velar lite fram och tillbaka och råkade hitta en artikel i Sköna Hem där de visar de mest populära modellerna. Byter du ofta gardiner och är det någon modell du alltid använder eller någon du inte alls gillar? Jag har definitivt starka åsikter när det gäller inredning och det jag gillar, vilket ofta slutar i att allt ser likadant ut. Jag vet exakt vad jag tycker om och vad jag definitivt inte gillar.

Först ut är HISSGARDINER som ju de senaste åren blivit väldigt vanliga. Mycket klassiska och passar fint till den lantliga inredningen. Hissgardinen ramar in fönstret fint samtidigt som den ger bra solskydd, då man kan hissa upp och ner den. 


Sedan följer VECKBANDSLÄNGDER som även syns i många hem. Ger en elegant och sofistkerad känsla i rummet . Veckbandet är själva bandet som finns bakom uppe på gardinen. I den sätter man fast fingerkrokar som ger en vacker, lite böljande upphängning. 


KANALLÄNGDER är kanske det man ser oftast eftersom de är enkla att själv sy och lätta att hänga upp. Man syr alltså en kanal vilken man skjuter själva gardinstången. Här kan kan lätt själv justera mängden rynkor. 


Bland de romantiska varianterna är KNYTBANDSLÄNGDER som hänger skirt och luftigt från gardinstången. Denna gardin knyts fast och ger ett bohemiskt och enkelt intryck i inredningen. Syns i många i inredningar, främst lantlig och shabby chic.


En GARDINKAPPA hängs vid fönsterkanten. Oftast ser man dem ensamma i fönstret men passar även bra att hänger i den nedre delen av fönstret. De ger skydd mot insyn och ramar på ett mjukt sätt in fönstret utan.

LAMELLGARDINER är kanske inte så vanliga. De ger dock en stilig, lite hotell-aktig känsla i utrymmet , vilket aldrig är fel. Dessa är ganska ofta gjorda i ett lite tjockare tyg och hängs i en skena högt uppe, nästan vid taket. Ofta har man tyngder i nedre kanten av gardinen får att få ett tungt fall. .

ÖLJETTGARDINER hängs pp i sk öljetter som oftast är gjorda av metall. Öljetten är en snygg detalj och den gör att gardinen är enkel att hänga upp. Är enkel att dra för och dra undan gardinen då öljetterna gör att gardinen glide enkelt på gardinstången. 


PANELLÄNGDER är en enkel gardin som passar i de flesta rum. Med hjälp av flere längder kan man skapa fina och personliga upphängningar. För dessa gardiner använder man ofta en speciell gardin- upphängnings-stång som är gjord för ändamålet. 

Alla bilder från Sköna Hem

Kan berätta, att av dessa är det endast gardiner men kanallängd eller hissgardiner som känns bekväma. Jag sätter allt som oftast fast gardinerna i vårt hem med helt vanliga gardinknipsor. 
Hur är det med dig? Har du av alla sorter eller är du lite fast i dina vanor som jag?

Ha en fin onsdag,

Lotta

2 kommentarer:

  1. Hissgardiner finns på önskelistan, väckbandslängder finns, kanallängder...flera, knytbandslänger...på mitt sybord just nu, lamellgardinet noup, öljetter jo (super enkla att hänga upp), panellängder...inte i min stil...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan, roligt att du har prövat många av dem. Hissgardin och knytbandslängder finns eller har funnits hos oss. Panellängder är inget för mig och min inredningsstil... Ha ett skönt veckoslut, de har visst lovar superfint väder...

      Radera