22 juli 2016

Kött och härliga grönsaker

I går blev det grillning på kvällen. Vi gillar att grilla och det har blivit rätt så mycket grillmat under sommaren. Tycker om att förutom kött, grilla grönsaker och vi har ofta en stor mängd grönsaker som tilltugg; zuccini, tomat, lök, majs och mycket annat gott. Några absoluta favoriter hemma hos oss är lök-smörblandning som bara är så god och passar på nypotatisarna som ju är ett måste till varje middag under denna årstid. 



tt8.jpg



tt3.jpg



Lök- och smörblandningen är urenkel att göra. Sätt i en kastrull ca 100 gr smör och lägg i så mycket lök du vill ha. Smält ihop smöret och löken och krydda med salt och lite peppar. Låt sjuda i några minuter tills allt är smultet. Servera som lite varm.



Vi brukar även sylta in rödlök till senare då löken blir så god när den är inlagd. Och vad är härligare än att kunna äta inhemska grönsaker även på vintern - i olika former...



tt7.jpg



SYLTAD RÖDLÖK



1 kg röd lök 



1 dl äppelvinäger



2 dl ättika



4 dl socker



10 pepparkorn



2 lagerblad



Skala löken och skär i klyftor. Blanda övriga ingredienser och låt lagen koka tills sockret har smultit. Lägg löken i lagen och koka några minuter, den skall inte koka sönder. Låt svalna och häll på glasburkar.



tt2.jpg



tt1.jpg



cats-crop.jpg



Under sommaren finns det alltid örter hemma hos oss vilket jag nämnde redan i mitt senaste inlägg, basilika och gräslök alltid men även också mynta. Myntan är god att servera i efterrätter men även god att göra dipsåser av. Gillar att göra små grönsaksknyten innehållande nypotatis, zuccini, morot och lök och in i dessa knyten läger jag alltid både basilika och mynta + smör eller olivolja. Mums. De små knytena blir perfekta på sidan om. Blir riktigt sugen när jag sitter och skriver. 



GRÖNSAKSKNYTEN



nypotatis



lök



morot



zuccini



basilika och mynta



olivolja eller smör



Skär grönsakerna i små bitar och sätt dem på aluminiumfoliebitar. Blanda i örterna samt oljan eller smöret. Stäng knytet och ställ på grillen. Flytta på dem under grillningen så de inte fastnar. Innehållet ätes direkt från knytet eller hälls ut på tallriken.



tt6.jpg



tt5.jpgx



I vår familj vill alla grilla lite olika saker så det brukar ofta bli både kött och korv men till dessa smakar alla dessa tillbehör väldigt gott. Några av familjemedlemmarna gillar att använda ketchup till precis allt men vi andra gillar en god tomatsås som är enkel att göra.



TOMATSÅS



2 stora tomater



2 röda paprikor



1 röd mild chili



1 mak olja



1 tsk vitvinsvinäger



1 finhackad vitlöksklyfta



½ tsk salt



½ tsk socker



en nypa svartpeppar



½ kruka koriander



Putsa paprikorna och skär dem i stora klyftor. Sätt tomaterna, paprikorna och chilin i en panna och stek dem till ytan fått färg och de mjuknat. Låt dem svalna och gör puré av dem med hälp av en stavmixer. Rör ner olja, vinäger, vitlöksklyfta och kryddor. Sätt till koriandern och servera salsan som dipp eller som sås till den grillade maten. Superenkelt och mycket gott.



tt4.jpg



Om vi har gäster som inte äter kött är det kul att bjuda på spett, i detta fall grönsaksspett.  Spett är enkelt att göra då du ändå grillar annat.Grönsaksspett med paprika, lök, zuccini, kanske champinjoner, majs och kokta potatisar. Mums- spett gjorde vi inte i går men tror minsann det blir grillning ännu en kväll. 



nimmare.jpg



 



I samarbete med Puhtaasti kotimainen och TradeTracker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

JAG FLYTTAR

 Tar mitt pick och pack och flyttar över till nouw.  Samtidigt byter bloggen namn till Vintage home Du hittar mej i fortsättningen på  www.n...